Hälsofördelar med yoga

Har du funderat på att börja med yoga eller utövar du kanske träningsformen idag, men vill veta vilka hälsofördelar det finns? Ett vanligt missförstånd är att yoga endast fungerar som en typ av meditation och att det är en mycket stillsam form av träning. Det sistnämnda är förvisso sant, men yoga är faktiskt riktigt krävande och det kommer inte ta lång tid innan du känner av både muskelvärk och svettningar.

Därför är yoga den perfekta träningen

När du utövar yoga tränar du hela kroppen, inklusive ditt sinne. Yoga går ut på att du ska vara i kontakt med din andning, samtidigt som du utövar ett flertal olika positioner som stärker kroppen. Du kommer inte bara märka av att du blir vigare och får bättre balanssinne, utan du kommer också att märka av en stor skillnad på din koncentrationsförmåga eller din förmåga att hantera svåra eller stressiga situationer.

1. Du svettas riktigt ordentligt

Yoga är inte så stillsamt som man kanske kan tro och vi kan lova att du kommer bli ordentligt svettig efter en yogaklass. I början kanske du förvisso tar det lite försiktigare, men ju mer rutinerad du blir, desto mer träning kommer du också att få. Om du känner dig orolig för svettningar rekommenderar vi att du satsar på en riktigt bra deodorant som inte lämnar fläckar på kläderna. Ett riktigt bra alternativ är Ralph Lauren deo, som passar för både män och kvinnor som är mycket aktiva. Den luktar dessutom gott, vilket är ett stort plus!

2. Lägre blodfetter och blodsocker

Hur bra blodsockernivå du har beror främst på hur aktiv du är i din vardag. Med yoga kan du se till att sänka ditt blodsocker till en hälsosam nivå och samtidigt minska på blodfetter. Yoga gör att du kommer upp i puls, utan att du behöver springa snabbt eller hoppa högt.

3. Passar de flesta

Yoga är en träningsform som passar de allra flesta och som utövas av både barn och vuxna. Eftersom träningsformen går att anpassa på så många olika sätt är det också ett bra alternativ för den som lider av olika åkommor som kan göra andra sporter eller träningsformer svåra att klara av. Forskning har även visat att yoga faktiskt är riktigt bra för den som upplever smärta, t.ex. ryggproblem, migrän, smärtor i knä eller axlar som ömmar. Genom att kombinera meditationen, styrkan och andningen får du en optimal träning som lindrar ömma muskler och leder.

4. Motverkar depression

Det finns flera olika anledningar till att man väljer att börja med yoga. För många handlar det om att bli starkare, svettas riktigt ordentligt och få upp pulsen, medan andra har det som en typ av meditation och för att stärka den mentala hälsan. Genom att regelbundet utöva yoga kan du inte bara förstärka och förbättra ditt minne, utan du kan till och med motverka och lindra depression och andra psykiska problem.