Yoga – lugn för kropp och själ

Vi lever i en vardag som för de allra flesta upplevs som mycket stressfull. Det är mycket som ska hinnas med under veckodagarna och på helgerna försöker man hinna träffa vänner och familj, ta barnen till träningar eller hitta på roliga aktiviteter. Att få avkoppling och lugn och ro är det inte många som prioriterar, även när man känner att stressen börjar bli alldeles för hög och påverkar både kropp och sinne.

Men det finns sätt att bli av med stressen och som inte behöver innebära att du måste ställa in eller strunta i andra uppgifter. Här nedan listar vi några riktigt bra ”stressa ner”-tips som du enkelt kan implantera i din vardag.

Bästa tipsen för nervarvning

1. Yoga

Yoga är utmärkt att använda sig av om du vill stressa ner, få tid för dig själv och samtidigt stärka din kropp. Yoga kan utövas även för den som inte har någon tidigare kunskap och erfarenhet och det finns massor med övningar som du kan göra i det egna hemmet. Du behöver inte utöva yoga i flera timmar, utan det räcker gott och väl med några minuter för att du ska varva ner och få effekt. Det bästa är om du har tillgång till en yogamatta för att kunna utöva övningarna så bekvämt och säkert som möjligt. Det finns både billigare och dyrare mattor som du kan använda dig av och som passar perfekt till ändamålet.

2. Plantera något

Du behöver inte ha gröna fingrar och ett helt trädgårdsland för att ta del av hälsofördelarna med att pyssla med växter och blommor. Att plantera något är lugnande för själen och du får möjlighet att skapa genom att sätta ner frön från dina favoritväxter eller blommor. Vill du hitta mängder med frön och inspiration kan du odla med Wexthuset som erbjuder en rad fantastiska alternativ.

3. Andas djupt

Ibland kan det räcka gott och väl med några riktigt djupa andetag för att du ska sänka pulsen och på så sätt få kroppen att varva ner. När du andas djupt och långsamt tvingar du kroppen att sakta ner, vilket i sin tur kommer skicka signaler till hjärnan och stressen minskar. Börja med att andas in genom näsan och därefter hålla andan i cirka tre sekunder innan du andas ut genom din mun igen. Upprepa gärna andningsövningen flera gånger om dagen.

4. Gör dig själv glad

Att vara stressad kan kännas skrämmande och ångestfyllt och då kan det vara en god idé att pigga upp sig själv. Fundera på vad det är som gör dig glad och vad du tycker om att göra. Det kan vara allt från att resa till att måla, skriva eller kanske träna eller dansa. Skriv ner de saker som verkligen gör dig glad och se sedan till att göra dessa oftare. Skaffa en fin almanacka och planera in det som ett schema.