Träna yoga utomhus

Oavsett om man är en van yogautövare eller ej, så finns det gott om fördelar med att träna utomhus under de varmare månaderna. Yoga är inte heller en träningsform som kräver att man packar med sig en massa utrustning för att träna utomhus. Därför är det ett av de smidigare alternativen till träning utomhus, om man inte vill hålla sig till löpning eller promenader i den friska luften. I pandemitider finns det också fördelar med att träna utomhus, i synnerhet om man inte vill träna ensam.

Fördelar med att träna utomhus

Att träna yoga utomhus har många fördelar, och det är ett bra sätt att få lite mer rutin och se till att man faktiskt kommer ut några gånger i veckan. Bor man nära skog och natur kan man leta upp några rogivande och vackra favoritplatser att utöva yogan på. På så sätt får man även intryck som kan fylla på mer extra mental energi tills man beger sig hem igen. I dessa tider är det många som håller sig inomhus mer än vanligt, men i naturen är det ofta lättare att hålla avstånd och man kan därför passa på att träna lite extra utomhus i år. Några andra fördelar är:

  • D-vitamin: En annan hälsofördel med att träna yoga utomhus, är att man genom solstrålarna fyller på sitt förråd med D-vitamin. Det är viktigt att fylla på med D-vitamin under sommaren, då det lagras i kroppen och kan bevaras till sensommar-höst.
  • Kommer ifrån vardagsmiljön. När man utövar yoga är det viktigt att man ges goda chanser till avslappning och att bli av med en del stress. Det kan underlätta att vara utomhus i naturen samtidigt som man slipper se eventuella stressutlösande faktorer och påminnelser i hemmet. Att höra fågelkvitter och känna vinden och solen mot huden verkar avslappnande i sig.

Klädsel och utrustning

Det enkla med yoga är att det egentligen bara krävs en matta och bekväma, lämpliga kläder. En del föredrar tighta yogakläder och andra lösare, det är en personlig preferens. Om man planerar att endast utföra yoga utomhus, kan man välja en matta som lämpar sig bättre för utomhusbruk. Om man föredrar att sminka sig innan man lämnar hemmet kan det vara bra att välja produkter från Jane Iredale som innehåller SPF så att man har ett skydd mot solens UV-strålar under yogapasset. Dessa produkter är även framtagna för att vara bra för huden. Det kan även vara bra att ha med sig en liten träningshandduk som ofta tar lite plats i en liten väska, så att man kan torka av sig eventuell svett. Något av det viktigaste är att inte glömma att packa ner vattenflaskan under varma dagar!

Det krävs alltså inte så mycket förberedelser och utövar man redan yoga inomhus, är det inte så mycket att fundera på.