Yogans historia

Att ägna sig åt yoga för att slappna av eller för att få en bra motion är något vi gjort sedan långt tillbaka i tiden. Man tror att yogan är omkring 5000 år gammal och är därmed en av våra äldsta andliga traditioner. I den här delen får du veta mer om var yogan kommer ifrån och dess utveckling.

Yogans tidiga historia

Det sägs att yogans allra första utövare tog inspiration från djurriket och härmade deras rörelsemönster. Detta skedde under meditation och de lade märke till hur olika kroppspositioner påverkade sinnet, kroppen och vårt energiflöde. När yogan först uppfanns var den hemlig för allmänheten och läran fördes vidare muntligt.

Genom utgrävningar i Indien har man kunnat hitta belägg för att man utövat yoga sedan omkring 3000 år f.kr. Det utgrävda området kallas för Rigveda och det var där man hittade de skrifter som kallas för Rigvedaksrifter där yoga nämns för första gången. Även i andra områden i Indien har man hittat figurer, stämplar och bilder som föreställer yogafigurer och man har därför kunnat säkerställa att yoga har utövats sedan omkring 3000 år före Kristus.

I yogans tidigaste utveckling användes yogan främst i samband med olika ritualer och yoga användes som en metod för att uppnå insikt och frihet. Ett par hundra år senare utvecklades yogaformen ytterligare och blev en metod för att uppnå upplysning.

>Yogans sista form innan den skulle utvecklas till vad den är idag är under tantraismen. Då fick kroppen vara det största fokuset. Innan dess användes yoga som metod för att uppnå andlighet, men nu kunde yogan även användas för att bemästra kroppen.

Den moderna yogan

Trots att yogan är omkring 5000 år gammal så var det först i slutet på 1800-talet som yogan fick den form som vi känner den idag. År 1873 började man att utveckla yogan till dess moderna form. Detta är tack vare den indiske gurun Swami Vivekananda som reste till USA och staden Chicago där han besökte parlamentet. Det var startskottet på att yogan skulle börja sprida sig utanför Indiens gränser och många gurus blev inspirerade av Swami Vivekananda att sprida vidare läran om yoga. Både dess historia och teorin bakom, men det var även nu man började med yogakurser.

I Indien i början på 1900-talet blev det allt mer populärt att ha en vältränad kropp och att utföra fysiskt ansträngande övningar. Detta var i samband med att nationalismen växte sig starkare och deras militär skulle stå emot den brittiska koloniseringen. Vid samma tidpunkt började man att bli inspirerad av europeisk gymnastik vilket är en bidragande faktor till att yogan under 1900-talet spred sig vidare till västvärlden och kunde etablera sig.

Idag finns det en yogastudio på nästan varenda ort och du kan utöva yoga i hemmet om det passar dig bättre.