Yogan i sverige

Yogan har funnits i världen sedan 5000 år tillbaka. Men det skulle dröja fram till 1940-talet då yogan kom till Sverige.

Efter att gurun Swami Vivekananda tog yogan till USA var det många yogamästare som blev inspirerade att ta yogan ut till resten av världen. Bland annat till Sverige. År 1949 anhölls en tävling av det svenska gymnastikförbundet och då såg yogin Shyam Sundar Goswam sin chans att visa upp yogan. De första som fastnade för yogan i Sverige var en grupp läkare som bad Shyam Sundar Goswam stanna kvar och kort därpå grundades Goswami Institute of Yoga som var den första yogaskolan i Sverige, men också i Europa.

Men till en början var det främst gymnaster och och akrobater som utövade yoga i Sverige. På 1970-talet började man att anordna yogakurser och utbildningar inom yoga. Förutom Stockholm så hade även Göteborg ett yogacentrum.

>På 1990-talet blev det allt vanligare med yoga. Man började bland annat att erbjuda yoga som friskvård på arbetsplatser. Till och med de som då satt i Sveriges Riksdag började att träna yoga.

Allt eftersom att yogan har etablerat sig i Sverige så har den fått fler utövare. Idag utövar omkring 1 miljon svenskar någon form av yoga. Det finns många sätt att utöva yoga idag, du kan gå en kurs eller göra det hemma. Det krävs inte särskilt mycket för att utöva yoga, det främsta du behöver är ett bekvämt underlag och bekväma kläder att röra dig i. Det finns en del utrustning på marknaden som underlättar yoga. Till exempel en yogamatta.

Om du är intresserad av att utbilda dig inom yoga, och kanske bli en yogalärare för att sedan kunna lära ut yoga till andra finns det många bra utbildningar att gå.