Olika sorters yoga

Sedan yogan uppkom för omkring 5000 år sedan har dess form utvecklats. Idag finns det en hel del olika yogaformer att välja bland och det finns något som passar de allra flesta. I den här delen får du veta mer om de olika variationerna som finns på yoga.

Yinyoga

Om du behöver ett sätt att balansera din kropp och varva ner efter en stressig dag så är yinyoga den yogaform du ska prova på. I yinyoga fokuserar man på återhämtning med hjälp an enkla rörelser och positioner som sträcker ut din bindväv vilket i sin tur leder till att du stretchar dina muskler och kan lätta på fysiska, men också emotionella spänningar.

Ashtanga

Om du istället vill träna yoga för att få ett rejält träningspass där du anstränger din fysiska kropp så är ashtanga yoga något du ska prova på. I ashtanga yogan varierar positionerna för att du ska få en stark kropp, men också ett starkt sinne.

Bikramyoga

En annan sorts yogaform som är fysiskt krävande är bikramyoga. Bikramyoga utförs i ett uppvärmt rum. Rummet där bikramyogan utförs kan vara upp till 40 grader varmt. Eftersom det är varmt så får du bättre förutsättningar för att stretcha ut kroppen.

Hathayoga

Hathayoga kan också kallas för basyoga. Denna form av yoga är bra för dig som är helt ny inför yoga och bara vill prova på hur det är. Hathayga är något lugnare än ashtanga och bikramyoga och förutom att du under passet får anstränga din kropp får du även meditera och träna på andningen.

Poweryoga

Denna yogaform har utvecklats i USA och oftast utövas poweryoga på ett gym. Man har i poweryogan tagit bort de mentala och andliga delarna och fokuserar istället på de fysiska övningarna. Detta är med andra ord den sortens yoga du ska prova på om du är mer intresserad av att träna än att meditera.

Acroyoga

Acroyoga är precis som det låter på namnet, en sorts yoga som kan utföras i luften med hjälp av tygstycken. Det är en blandning mellan akrobatik och yoga. I acroyoga samarbetar du med en yogapartner och är bra för dig som vill hitta en rolig aktivitet med din partner eller en vän.

Mediyoga

Mediyoga är en mjukare yogaform som utvecklats för att yogan ska användas i medicinskt syfte i sjukvården. Mediyoga går att anpassa efter utövarens förutsättningar och behov.